Οικία Χατζάρα – φωτορεαλιστική απεικόνιση της παραδοσιακής κατοικίας

Η «οικία Χατζάρα» βρίσκεται στην κεντρική περιοχή του οικισμού του Αγίου Γερμανού Πρεσπών και η ανέγερση του κτιρίου ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Πρεσπών, καθώς απαντά στη διαδεδομένη τυπολογία του πλατυμέτωπου κτιρίου με χαγιάτι σε σχήμα «Τ». Στο βίντεο παρουσιάζονται λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική του, την κατασκευαστική του δομή, καθώς και η αναπαράσταση της λειτουργίας του κτιρίου κατά την αρχική του φάση.
Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Ανάλυση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Αγίου Γερμανού Πρεσπών και απεικόνισή της με ψηφιακά μέσα» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών στο πλαίσιο του προγράμματος Poliprespa, που υλοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Επιστημονικά υπεύθυνος: Σοφοκλής Κωτσόπουλος / επίκουρος καθηγητής
Μέλη ερευνητικής ομάδας: Θάλεια-Πελαγινή Κάλφα, Σοφία Μέρμηγκα-Αγγελή/ φοιτήτριες
Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ: η ερευνητική ομάδα
Κείμενα: η ερευνητική ομάδα
Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις: η ερευνητική ομάδα
Λήψη drone: Λάζαρος Δούμτσης
Μουσική: Inspiring Cinematic Ambient, Lexin Music, Pixabay
Η έρευνα βασίστηκε στα αποτελέσματα του προπτυχιακού εργαστηρίου  «Εισαγωγή στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων» του Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ. 2017-2018:
Διδακτική ομάδα: Μαρία Αρακαδάκη, Μαρία Δούση, Στυλιανή Λεφάκη, Σοφοκλής Κωτσόπουλος
Διδακτική συνδρομή: Σταύρος Απότσος, Σόνια-Άννα Γκούντα, Γιάννης Μούρτος, Ιορδάνης Σιναμίδης / υποψήφιοι διδάκτορες
Φοιτητική ομάδα θέματος: Ιωάννα Ζακή, Θάλεια-Πελαγινή Κάλφα, Νικολέττα Λεονταρίδη, Βασίλεια Λιάτση, Σοφία Μέρμηγκα-Αγγελή, Κατερίνα Παπαευαγγέλου, Αναστασία Παππά, Αναστασία Πάσχου, Ελεωνόρα Τριβέλλα, Χριστίνα Φυτιλή

Νερόμυλος Αγίου Γερμανού

Ένα επισκέψιμο προβιομηχανικό μνημείο που έχει ανακαινιστεί παραδειγματικά και έχει βραβευτεί με το βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία “Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς”