Γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο

Οι γίγαντες Πρεσπών, παραδοσιακό προϊόν της περιοχής, ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους χάρη στο μικροκλίμα της λεκάνης των Πρεσπών και του τρόπου καλλιέργειας.



ΥΛΙΚΑ
  • 500γρ. γίγαντες βιολογικής καλλιέργειας
  • 1 κόκκινη & 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 4 κοτσάνια σέλινο
  • 1 κ.σ.  ζάχαρη
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 2 κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε τα φασόλια με άφθονο νερό.
  • Τα μουλιάζουμε αποβραδίς (αν είναι φρέσκα, φετινής σοδειάς δηλαδή, τα μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 2-3 ώρες).
  • Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά στη χύτρα ταχύτητας ή σε κατσαρόλα για 35 λεπτά. Θέλουμε οι γίγαντες να κρατάνε, γιατί θα μαγειρευτούν και στο φούρνο. Δεν πετάμε το νερό από το βράσιμό τους!
  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κύβους, στο μέγεθος του γίγαντα.
  • Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα καρότα και το σέλινο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά
  • Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε βαθύ ταψί, προσθέτουμε το νερό στο οποίο βράσανε, τόσο ώστε να τους σκεπάζει και ρίχνουμε στο ταψί και τα σωταρισμένα λαχανικά με το λάδι τους. Προσθέτουμε και τα μυρωδικά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς κελσίου για μία ώρα περίπου.
  • Μετά από 45 λεπτά ελέγχουμε αν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί. Αν δεν υπάρχουν, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού!