Μαύροι γίγαντες Πρεσπών σαλάτα

Οι μαύροι γίγαντες καλλιεργούνται στην Πρέσπα τα τελευταία δέκα χρόνια σε μεγαλύτερες εκτάσεις, καθώς αποτελεί πλέον ένα πιάτο χαρακτηριστικό στις τοπικές ταβέρνες και οι επισκέπτες συχνά αγοράζουν και για το σπίτι. Νόστιμο σαν κάστανο, με αρώματα ανατολής και με την φρεσκάδα που του δίνουν τα λαχανικά, αυτό το φασόλι γίνεται η αγαπημένη κρύα σαλάτα για χειμώνα και καλοκαίρι.

 

 



ΧΡΟΝΟΣ 1 ώρα
ΜΕΡΙΔΕΣ 8
ΥΛΙΚΑ
  • 300 γρ. μαύροι γίγαντες Πρεσπών
  • 1 κρεμμύδι (για το βράσιμο)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • ½ κ.γ. κάρυ
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • Μαϊντανό
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 σφην. ξύδι μπαλσάμικο
  • Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα μουλιάζουμε για 2 ώρες σε ζεστό νερό αν είναι φετινής εσοδείας, διαφορετικά για 5-6 ώρες σε νερό βρύσης.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας. Καλύπτουμε με νερό τρια δάχτυλα πάνω από την επιφάνειά τους. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι μαζί με τη δάφνη. Βράζουμε για 30 λεπτά. Θα πρέπει τα φασόλια να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Δοκιμάστε τα, γιατί τα όσπρια όταν είναι φρέσκα βράζουν πολύ εύκολα, όταν όμως είναι παλιά, όπως λένε, θέλουν περισσότερο βράσιμο.

Τα σουρώνουμε και αφαιρούμε το κρεμμύδι και τη δάφνη.

Κόβουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.

Φτιάχνουμε τη σoς χτυπώντας με σύρμα το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπερι, το κάρυ και τους σπόρους κύμινου σπασμένους σε γουδί (ή τριμμένο κύμινο). Δοκιμάζουμε και αναλόγως διορθώνουμε.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις κομμένες πιπεριές και το κρεμμύδι, τα βρασμένα φασόλια και τα περιχύνουμε με τη σος.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Η σαλάτα διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και μία εβδομάδα.

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ