Πάστα πιπεριάς (άιβαρ)

Η πάστα ή το χαβιάρι πιπεριάς που συναντούμε στα τραπέζια και στα εστιατόρια της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα έδεσμα που ενθουσιάζει με την πρώτη κουταλιά. Έχει τη συμπυκνωμένη γεύση και το καραμελένιο άρωμα της κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης και ταιριάζει κυριολεκτικά με όλα! Στις βαλκανικές χώρες συναντάται με την ονομασία "άιβαρ - ajvar" (που σημαίνει "χαβιάρι").



ΥΛΙΚΑ
  • 5 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα μεσαίου μεγέθους
  • 5 μικρές σκελίδες σκόρδο
  • ¼ φλ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ψήνουμε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα ιδανικά στα κάρβουνα, για να αποκτήσουν το άρωμα του καπνισμένου λαχανικού. Εναλλακτικά ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή στο φούρνο (γκριλ και αέρα) μέχρι να μαλακώσουν και να καεί ελαφρώς η φλούδα τους από όλες τις πλευρές. Η πιπεριά χρειάζεται περίπου 15-20 λεπτά ενώ η μελιτζάνα θα χρειαστεί 20-30 λεπτά. Βάζουμε σε πλαστικό μπολ με καπάκι τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και κρατάμε τη σάρκα από τη μελιτζάνα.
  • Βάζουμε στο multi τις πιπεριές, τη μελιτζάνα, το σκόρδο και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι και το αλάτι και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητικό τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αναλόγως.
  • Μεταφέρουμε το άιβαρ σε βάζο και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι και δύο εβδομάδες.
  • Τρώγεται ευχάριστα σκέτο, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, μέσα σε ομελέτα ή σε άλλο φαγητό, σαν αλοιφή σε ένα σάντουιτς ή ακόμα και σαν ντιπ για κρακεράκια ή κριτσίνια.