Η Πρέσπα βόλτα στην Αθήνα!

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά το Green weekend-Ideas for a green city (21-22 Σεπτεμβρίου). Στο πλαίσιο αυτού του ‘πράσινου’ Σαββατοκύριακου φιλοξένησε μη κερδοσκοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, για να τους δώσει την ευκαιρία να ενημερώσουν τους επισκέπτες αλλά και να ενισχυθούν με την πώληση αντικειμένων τους. Στον χώρο “Πευκώνας” στήθηκαν τα περίπτερα των οργανώσεων ως μέρος του 3ου Open Agora του Φεστιβάλ.

Με στόχο την ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου ως κοινού τόπου συνάντησης, προσβασιμότητας και δημιουργίας, στον Πευκώνα συναντούσε ο επισκέπτης μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες, εθελοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ με πολύ σημαντικό έργο, τις παρακάτω: Anima / Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Ecocity, Greenpeace, MEDASSET Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, Save your Hood, Why Not ΑΜΚΕ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) για την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)

Η θέση Πευκώνας με τα περίπτερα του 3ου Open Agora όπως φαινόταν από τον πάγκο της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) έφερε λίγο από τον φρέσκο αέρα και τη φύση του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών στο αθηναϊκό κοινό, παρουσιάζοντας το έργο της μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Παιδιά αλλά και αρκετοί ενήλικες, έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι «Εξερευνώ την Πρέσπα» στα tablets που υπήρχαν στο περίπτερο. Όποιος τερμάτιζε κέρδιζε το αυθεντικό πιστοποιητικό εξερευνητή και ένα μολύβι. Το κέρδος όμως στην πραγματικότητα ήταν η γνωριμία με την περιοχή της Πρέσπας, τα πουλιά, τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες των κατοίκων της.

Το επιδαπέδιο παιχνίδι «Η ζωή της πέστροφας» στήθηκε στον ειδικό χώρο των workshops.  Πάνω σ’ ένα ταμπλό 1.5μ.x1.5μ. έως 6 παιδιά μπορούσαν να συμμετέχουν στο παιχνίδι απαντώντας σε ερωτήσεις multiple choice και προχωρώντας ή οπισθοχωρώντας (ανάλογα). Ο νικητής κέρδιζε ένα μαγνητάκι!

Και επειδή κάθε τέταρτη Κυριακή του Σεπτέμβρη γιορτάζεται παγκοσμίως ως μέρα ποταμών και η ΕΠΠ υλοποιεί ερευνητικό πρόγραμμα για την προστασία των ρεμάτων της Πρέσπας (Prespa’sGreen & BlueLifeLines ), επέλεξε να ευαισθητοποιήσει το κοινό με μια εικόνα ποταμού και των πουλιών που ζουν μέσα σ’ αυτό. Σκανάροντας QR codes οι επισκέπτες άκουγαν το κελάηδισμα τους και διάβαζαν περισσότερα για το πρόγραμμα. Η υπεύθυνη του προγράμματος, Ανδρονίκη Τουρλούκη, ήταν εκεί για να μιλήσει για το πρόγραμμα και να λύσει απορίες.

Η εμπειρία για εκθέτες και επισκέπτες ήταν εποικοδομητική, διασκεδαστική έως και συγκινητική!
Εκτιμήθηκε ότι στο διήμερο φεστιβάλ και σε όλες τις δραστηριότητες που φιλοξένησε συμμετείχαν περί τα 3.000 άτομα. Οργανωθείτε για το καθιερωμένο πλέον ραντεβού του χρόνου!

Οι συνεργάτιδες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (Ζένια Αναστασιάδου, Ανδρονίκη Τουρλούκη, Μαριάννα Βλάσση) με τον Σταύρο Κυπραίο της Faze Design, της εταιρίας που δημιούργησε το διαδικτυακό παιχνίδι “Εξερευνώ την Πρέσπα”