Το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) με έδρα την Καστοριά είναι ένα πολύ δραστήριο και δημιουργικό κλαδί του ιδρύματος. Ειδικά το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας αναλαμβάνει projects και συνάπτει συνεργασίες πέρα από τα όρια του Πανεπιστημίου αλλά και της δυτικής Μακεδονίας. Εδώ και χρόνια για παράδειγμα αναλαμβάνει την επικοινωνία του φεστιβάλ βιβλίου στα Χανιά!
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) έκανε την πρώτη της συνεργασία με το εργαστήριο στο πλαίσιο του Poliprespa to 2022 και συγκεκριμένα στην δράση δικτύωσης νέων ΘΕΣ-ΠΡΕΣ με στόχο την επικοινωνία αυτού του πρωτότυπου εγχειρήματος στα social media. Η συνεργασία συνεχίστηκε με την μελέτη και υλοποίηση μιας διαδικτυακής πύλης για την Πρέσπα που κατέληξε στη δημιουργία του poliprespa.gr και στην πλατφόρμα διαδικτυακής κοινότητας engage.poliprespa.gr, που σχεδιάστηκαν με την καθοδήγηση και την τεχνική υποστήριξη του Πανεπιστημίου.
Εντωμεταξύ, μέσω αυτής της συνεργασίας, το πρόγραμμα Poliprespa και η περιοχή της Πρέσπας εν γένει έγινε γνωστή σε νέους ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, φοιτητές του τμήματος. Κάποιοι από αυτούς ασχολήθηκαν άμεσα, ως μέλη των ομάδων εργασίας που δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη των δράσεων και άλλοι τη γνώρισαν μέσα από παρουσιάσεις και επισκέψεις εκπροσώπων της ΕΠΠ στο τμήμα.
Η τελευταία παρουσίαση με τίτλο «Μπορεί ο πελεκάνος να γίνει viral;» έγινε στις 12 Μαρτίου στον χώρο του Πανεπιστημίου από την Χαρά Βλάχου, συντονίστρια του τμήματος επικοινωνίας της ΕΠΠ και τη Ζένια Αναστασιάδου, υπεύθυνη για το Poliprespa και τη διαδικτυακή κοινότητα για την Πρέσπα. Η παρουσίαση είχε ως θέμα τις προκλήσεις και τις δυσκολίες επικοινωνίας περιβαλλοντικών θεμάτων στο ευρύτερο κοινό.
Μετά από 3 σχεδόν χρόνια συνεργασίας, στις 3 Απριλίου 2025, οργανώθηκε εκδρομή φοιτητών του τμήματος από όλα τα έτη στην Πρέσπα. Η ΕΠΠ οργάνωσε τις ξεναγήσεις ώστε η ομάδα των φοιτητών και των καθηγητών/συνοδών τους να αποκτήσει μια όσο το δυνατόν ευρεία εικόνα για την περιοχή. Συγκεκριμένα, ο Χάρης Νικολάου ξενάγησε την ομάδα στον νερόμυλο του Αγίου Γερμανού και έπειτα από τη θέση Κρίνα, μίλησε για τα πουλιά της Πρέσπας και κυρίως για το πουλί-έμβλημα της περιοχής, τον αργυροπελεκάνο. Από τον λόφο της Κρίνας οι νέοι μπόρεσαν να δουν μέσα από το τηλεσκόπιο τα πουλιά στα σημεία που φωλιάζουν.
Στη συνέχεια περπάτησαν την πλωτή γέφυρα για να επισκεφθούν το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Στην Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο αρχαιολόγο της ΕΑΦ Φλώρινας, Ανδρέα Τσώκα, ο οποίος μίλησε για την ιστορία αλλά και τους μύθους της περιοχής.
Η εκδρομή έκλεισε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με την δημοσιογράφο Σοφία Ζουζέλη, υπεύθυνη γραφείου τύπου του Δήμου Πρεσπών. Η Σοφία μίλησε για τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει στην επαγγελματική της πορεία σε σχέση με την επικοινωνία περιβαλλοντικών θεμάτων και οι φοιτητές προβληματίστηκαν και συζήτησαν για τους λόγους που το ευρύ κοινό δεν δείχνει το αναμενόμενο ενδιαφέρον για ειδικά περιβαλλοντικά θέματα, παρότι είναι ζωτικής σημασίας για τον καθέναν και για το μέλλον του πλανήτη.
Η εκδρομή ήταν ένα από τα highlight της πολυετούς συνεργασίας της ΕΠΠ με το Εργαστήριο ψηφιακών μέσων και στρατηγικής επικοινωνίας του ΠΔΜ.
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους. Είναι σπουδαίο να συστήνεται η Πρέσπα σε νέους ανθρώπους, ειδικά όταν αυτοί είναι που στο μέλλον θα υπερασπιστούν και θα διαδώσουν τις πολύτιμες αξίες της!































