Καθαρά ρέματα – καθαρή λίμνη

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), υλοποιεί το έργο «Prespa’s Green and Blue LifeLines» για τον καθαρισμό και τον έλεγχο της καλής κατάστασης ποταμών και ρεμάτων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών που υποστηρίζεται από την Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems (DIMFE) και το Prespa Ohrid Nature Trust (PONT).

Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει καθαρισμό των ρεμάτων και ποταμών με τη συμμετοχή εθελοντών. Για δεύτερη φορά η ΕΠΠ συνεργάστηκε με την εθελοντική ομάδα καθαρισμού Cleaningans από τη Θεσσαλονίκη.

Η πρόσκληση αυτή τη φορά ήταν για τον καθαρισμό του ποταμού Αγ. Γερμανού-Λαιμού στην περιοχή δίπλα στα φασολοχώραφα του κάμπου, όπου και παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση πλαστικών, είτε γιατί φρακάρουν εκεί στο ταξίδι τους από ψηλότερα σημεία, είτε λόγω της απόρριψης πλαστικών δοχείων αγροχημικών.

Το ραντεβού δόθηκε στην πλατεία του Λαιμού και αφού μοιράστηκαν αναμνηστικά μπλουζάκια και γάντια εργασίας, οι εθελοντές μεταφέρθηκαν στο ποτάμι, όπου και ξεκίνησε η δράση καθαρισμού καλύπτοντας την περιοχή ανάμεσα στις ιρλανδικές διαβάσεις. Με γαλότσες και ειδικές τσιμπίδες, οι εθελοντές επιχείρησαν ακόμα και μέσα στο ποτάμι, συλλέγοντας απορρίμματα που είχαν παραμείνει για χρόνια μέσα στο νερό.

Οι εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων (Δήμου Πρεσπών, ΤΟΕΒ και ΟΦΥΠΕΚΑ), οι πρόεδροι κοινοτήτων και οι κάτοικοι της περιοχής ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνέλεξαν πάνω από 600 κιλά απορριμμάτων. Εκατοντάδες άδειες συσκευασίες αγροχημικών, οικιακά απορρίμματα και πλαστικά ρύπαιναν την κοίτη και την παρόχθια ζώνη του ποταμού.

Δεκάδες σακούλες γεμάτες σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε ασφαλές σημείο από όπου παραλήφθηκαν από τον Δήμο Πρεσπών για περαιτέρω επεξεργασία ανάλογα με το είδος τους. Τη δράση ακολούθησε ξενάγηση των εθελοντών στον λόφο Κρίνα, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και στο χωριό Ψαράδες και η συνάντηση έκλεισε με ένα γεύμα ως ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους συμμετείχαν.