Μέλι Πρέσπας – η νέα συσκευασία

Η Πρέσπα μετράει περί τα 2000 διαφορετικά είδη φυτών. Αυτό κάνει το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών μια μοναδική περιοχή για μελισσοκομία. Οι μελισσοκόμοι της Πρέσπας που έχουν αποφασίσει να μην μετακινούν τα μελίσσια τους από την περιοχή κάνοντας, όπως λέγεται, σταθερή μελισσοκομία (ή μη μετακινούμενη) είναι τέσσερις σήμερα και ευελπιστούν ότι θα μυήσουν κι άλλους κατοίκους στην περιοχή στην ωφέλιμη αυτή ενασχόληση.

Οι τέσσερις μελισσοκόμοι ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς τις μέλισσες, το προϊόν τους και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα μελίσσια συλλέγουν την τροφή τους μόνα τους, δεν ταΐζονται με ζάχαρη, ούτε με άλλες τεχνητές τροφές, ενώ πάντα αφήνεται αρκετή ποσότητα μελιού μέσα στην κυψέλη, έτσι ώστε αυτά να καταφέρουν να περάσουν τον πρεσπιώτικο χειμώνα, που διαρκεί σχεδόν 6 μήνες, χωρίς απώλειες. Έτσι η παραγωγή καταλήγει να είναι πάντα μικρή (10-15 κιλά μέλι ανά κυψέλη), αλλά το παραγόμενο μέλι είναι αγνό και με υψηλή θρεπτική αξία. Επιπλέον, αρρώστιες όπως το ακάρι της βαρρόα καταπολεμάται βιολογικά μία φορά το χρόνο (φθινόπωρο), με διάλυμα οξαλικού οξέος, όταν έχει τελειώσει πια ο τρύγος του μελιού.

Σύμφωνα με αναλύσεις της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πλειοψηφία τους τα μέλια της Πρέσπας είναι καθαρά ανθόμελα με πρωτότυπο και πολύ πλούσιο για τα ελληνικά δεδομένα γυρεολογικό προφίλ. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλι Πρέσπας απαντώνται γύρες που δεν απαντώνται συχνά σε άλλα μέλια, που παράγονται στην Ελλάδα. Επικρατέστερες γύρες είναι των φυτών της οικογένειας Rosaceae σε ποσοστό περίπου 60% (αγριοτριανταφυλλιά, κράταιγος, αγράμπελος, αγριομηλιά, αγριοκερασιά, βατομουριά, σορβιά/αγριοκυδωνιά, σμεουριά, γκορτσιά, αγριοφραουλιά, αγριοκορομηλιά, κ.α.). Το υπόλοιπο 40% ποσοστό γυρεόκοκκων μοιράζεται ανάμεσα σε φυτά 19 διαφορετικών οικογενειών φυτών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην κυριαρχεί η γύρη ενός φυτού, αλλά να καταγράφονται γύρες από πάρα πολλά διαφορετικά είδη φυτών, πράγμα αναμενόμενο αν συνυπολογίσουμε ότι στην Πρέσπα καταγράφεται το 1/3 των φυτών της χώρας. 

Το μέλι Πρέσπας έχει ισχυρό αντιβακτηριδιακό προφίλ με έμφαση στα Gramm θετικά βακτήρια και ισχυρό αντιμυκητασιακό προφίλ για τους μύκητες Cadidans giabrata, C.tropicallis, C.albicans. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις βιολογικές δράσεις του μελιού Πρέσπας, που διενεργήθηκαν από τη Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ στα πλαίσια του προγράμματος Poliprespa σε μια προσπάθεια να ανδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων κυψέλης της μη μετακινούμενης μελισσοκομίας στην Πρέσπα.

Οι μελισσοκόμοι της Πρέσπας αποφάσισαν να διαθέσουν το μέλι τους κάτω από μια κοινή ετικέτα, που θα περιγράφει στο κοινό τα μοναδικά χαρακτηριστικά του με στόχο μελλοντικά να δημιουργήσουν μια ομάδα παραγωγών και να διευκολύνουν έτσι την δραστηριότητά τους μέσα από επενδυτικά εργαλεία. Η κοινή προσπάθεια ανάδειξης του μελιού της Πρέσπας ευελπιστούν ότι θα φέρει καρπούς και θα δώσει το παράδειγμα και το κίνητρο σε νεότερους αγρότες να ασχοληθούν με την σταθερή μελισσοκομία στα όρια του Εθνικού Πάρκου.

 

Σύνδεση μεταξύ κοινωνικής και βιολογικής γεωργίας

Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» συμμετέχει ως εταίρος στο έργο Erasmus+ με τίτλο Boosting Social and Organic Farming for Inclusive & Sustainable Growing Economies – SOURCE, με συντονιστή το Agriform Parma και εταίρο το πανεπιστήμιο Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (volt SZIE).