Υποδομές

Πολιτιστικό κέντρο Καλλιθέας

Καλλιθέα, Πρέσπες 53077

Το κτίριο της Αγροτολέσχης Καλλιθέας (ή κέντρο Νεότητας, όπως το λένε οι κάτοικοι), ανεγέρθηκε κατά τη δεκαετία του 1960. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και παρότι δεν έχει αξιόλογα ή ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα τυπικά χαρακτηριστικά λαϊκής αρχιτεκτονικής της εποχής του (πέτρινη βάση και επίστεψη με γείσο στη στέγη, μακρόστενη κάτοψη) με αναφορές στην παράδοση τηςπεριοχής (επιμήκης με ξύλινα υποστυλώματα ημι-υπαίθριος χώρος/χαγιάτι). Με εμβαδόν 180τ.μ. κρίθηκε ότι  έχει τις κατάλληλες διαστάσεις για τη δημιουργία αμφιθεάτρου/εξώστη χωρητικότητας 120-150 ατόμων μαζί με σκηνή, χώρο για εγκατάσταση μηχανήματος προβολής και καμαρίνια οπότε ο χώρος επιλέχθηκε ώστε να ανακαινιστεί και να εξυπηρετεί πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες στην Πρέσπα(θέατρο, διαλέξεις, συνέδρια, συναυλίες κτο).
Η μελέτη για την ανακαίνιση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τα κατασκευαστικά έργα υλοποιεί ο Δήμος μέσω του προγράμματος Leader.
Οι Αγροτολέσχες ιδρύθηκαν τις δεκαετίες ’50-’60 στην επαρχία της Ελλάδας (κυρίως σε μικρές πόλεις και χωριά) και αποτέλεσαν -με σημερινούς όρους – σχολές επιμόρφωσης ενηλίκων ή σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, με σκοπό να εκπαιδεύσουν τις νέες και τους νέους της υπαίθρου σε χρήσιμα επαγγέλματα, που ανταποκρίνονταν στις συνθήκες της εποχής στο πλαίσιο της οικιακής και αγροτικής οικονομίας. Αργότερα -στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι πολιτιστικών ή άλλων εκδηλώσεων.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του κτιρίου Καλλιθέας μετά τα κατασκευαστικά έργα.

Το χρονοδιάγραμμα εργασιών προβλέπει την ολοκλήρωσή του έργου έως το τέλος του 2025.