Συνάντηση νέων από 8 χώρες στην Πρέσπα

Νέοι από 8 χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκαν στις Πρέσπες για τις εργασίες του 1ου Capacity Building Co-Creation Camp for the Western Balkans, που διοργανώθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στον Περιβαλλοντικό Σταθμό της στη Μικρολίμνη Πρεσπών, στο πλαίσιο του Europa Nostra Athens Heritage Hub (ΕΝΑΗΗ).

Το Europa Nostra Athens Heritage Hub ιδρύθηκε τον Μάιο 2022 ως ένα αποτέλεσμα σύμπραξης του Δήμου Αθηναίων, της Europa Nostra και της ΕΛΛΕΤ για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Στις 10/10/22 υποδέχθηκε στις Πρέσπες την ομάδα Youth Special Task Force for the Balkans για μια εβδομάδα εργαστηρίων και πολιτιστικών επισκέψεων στην περιοχή. H ομάδα συστάθηκε από την ΕΛΛΕΤ, με την ιδιότητά της ως διαχειριστή του ΕΝΑΗΗ. Οκτώ νέοι επαγγελματίες, ερευνητές και καλλιτέχνες, συνεργάσθηκαν με στόχο την συν-δημιουργία μιας σειράς εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας των πολιτών.

Οι νεαροί εκπρόσωποι των 8 Βαλκανικών χωρών (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία,   Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Σερβία) δούλεψαν μαζί σε ένα νέο, υβριδικό και καινοτόμο πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ, που αφορά στην ενεργή εμπλοκή των νέων στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο να συνθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για 4 δράσεις. Χρησιμοποιώντας τις Πρέσπες –μοναδικό παράδειγμα κοινής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς– ως θερμοκοιτίδα πολιτιστικής καινοτομίας και μέσω της επαφής με το πεδίο και την τοπική κοινωνία, αναγνώρισαν προκλήσεις και δυνατότητες μεταφοράς και εφαρμογής των δράσεων σε άλλες χώρες, δημιουργώντας έτσι ένα blueprint / σχέδιο δράσης για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι προτεινόμενες δράσεις περιλαμβάνουν την ψηφιακή χαρτογράφηση (mapping) της φυσικής, πολιτιστικής και άυλης κληρονομιάς στην περιοχή των Πρεσπών μέσα από συνέργειες διοίκησης, φορέων και τοπικών κοινωνιών καθώς και τη σταδιακή ανάπτυξη μιας επαναληπτικής, διεπιστημονικής και δυναμικής μεθόδου σχεδιασμού εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δράσεων, η οποία βασίζεται σε έρευνα που συντελείται στο πεδίο μέσω εργαστηρίων και στο πανεπιστήμιο μέσω ερευνητικών προγραμμάτων. Βασικός άξονας των προτάσεων είναι η ενεργή εμπλοκή και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, τόσο στην έρευνα όσο και στα εργαστήρια και λοιπές σχετικές δράσεις. Οι προτάσεις της ομάδας Youth Special Task Force for the Balkans θα προωθηθούν για προσαρμογή /οριστικοποίηση και χρηματοδότηση προς τοπικούς, εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, θεσμούς και ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν σταδιακά να υλοποιηθούν.

Το ΕΝΑΗΗ έχει την πρόθεση να εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα στα υπόλοιπα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο 1ο Capacity Building Co-Creation Camp for the Western Balkans συμμετείχαν οι:
Elena-Maria Cautiş (Ρουμανία), Armando Dervishi (Αλβανία), Medina Fazlic (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Γιώργος Μερτζανίδης (Ελλάδα), Jasna Popovic (Σερβία), David Radovic (Μαυροβούνιο), Firote Rexhepi (Κοσσυφοπέδιο*).
* Προσδιορισμός με την επιφύλαξη των θέσεων κάθε κράτους ως προς το καθεστώς και σε συμφωνία με την ΑΣΑΗΕ 1244/1999 και την γνωμοδότηση του ΔΔ σχετικά με την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Θερμές ευχαριστίες για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση του εργαστηρίου:
Ανδρομάχη Σ. Σκρέκα, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, Ανδρέα Ν. Τσώκα, αρχαιολόγο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και προϊστάμενο στο Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Παναγιώτη Πασχαλίδη, Δήμαρχο Πρεσπών, Γιώργο Στεργίου, Αντιδήμαρχο Πρεσπών, Μιχάλη Πετράκο, Γενικό Γραμματέα του Δήμου Πρεσπών, Τριανταφυλλιά Γκώγκου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών & Προστατευόμενων Περιοχών Δ. Μακεδονίας, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), Ελένη Σολάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Κυριάκο Πουκαμισά & Πολυξένη Αναστασιάδου, κατοίκους Μικρολίμνης Πρεσπών, Βαγγέλη Βασιλόπουλο, τοπικό διαχειριστή Prespa Resort & Spa, Αγγελική Κατσανίδου, κάτοικο Λευκώνα Πρεσπών, Νίκο Μαρμαρίδη, μέλος ΚΟΙΝΣΕΠ Φύση και Πολιτισμός, Γιώργο Παρασκευόπουλο, κάτοικο Αγ. Αχιλλείου.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROPA NOSTRA ATHENS HERITAGE HUB

Το Europa Nostra Athens Heritage Hub αποτελεί μία δυναμική σύμπραξη, ξεχωριστής σημασίας για την πόλη της Αθήνας, της Europa Nostra – Πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας οργανώσεων πολιτιστικής κληρονομιάς, της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του Δήμου, που εγκαινιάσθηκε τον Μάιο 2022. Με απόφαση της

ομοσπονδίας -η οποία εδρεύει στη Χάγη- η Αθήνα, μετά την Κρακοβία, έγινε η δεύτερη πόλη στην Ευρώπη στην οποία δημιουργείται ένα Heritage Hub, αναβαθμίζοντας και εδραιώνοντας την παρουσία της Ελλάδας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην προστασία και ανάδειξή της. Η ΕΛΛΕΤ επιλέχθηκε από την Europa Nostra για τον συντονισμό, τη διαχείριση και την εκπροσώπηση του Hub στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ρόλος του Heritage Hub της Αθήνας είναι να αναπτύξει και να ενισχύσει τις δραστηριότητες της ομοσπονδίας στο τμήμα αυτό της Ευρώπης, όπως αντίστοιχα ο 1ος κόμβος της Κρακοβίας στην Κεντρική και Βορειοανατολική Ευρώπη καθώς και να εμπλέξει τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία της ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Παράλληλα, μέσω του κόμβου ενισχύεται ο ρόλος της ελληνικής πρωτεύουσας, ως κορυφαίου ευρωπαϊκού κέντρου στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη Τηλ: 210 – 32 25 245 & 210 – 32 26 693 / E-mail: sepi@ellinikietairia.gr / www.ellet.gr

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ